Spring naar content

Kunstgras en wateroverlast

Kunstgras en wateroverlast

Overtollig regenwater kan leiden tot wateroverlast in jouw tuin. Wanneer kunstgras zorgvuldig wordt aangelegd, kan regenwater rustig in de grond zakken en voorkomt het dat het gazon blank komt te staan. Waar moet je op letten bij het plaatsen van kunstgras om wateroverlast te voorkomen?

Steeds meer wateroverlast

Door het veranderende klimaat kampen we in Nederland steeds vaker met wateroverlast. Dat heeft een aantal oorzaken. Ten eerste worden regenbuien steeds heviger. Het regent gemiddeld minder vaak, maar wanneer het regent valt er meer regen in een korte tijd.

Daarnaast kiezen steeds meer mensen door tijdgebrek voor bestrating in de tuin. Bestrating heeft geen absorberende werking en wanneer een groot deel van de tuin is betegeld, neemt de kans toe dat jouw tuin of de straten in de wijk onder water komen te staan als het regent. Het overtollige regenwater heeft door alle tegels immers geen kans om in de grond te zakken. Bij hevige regenval stroomt het water hierdoor direct het riool in. De riolering kan de hoeveelheid overtollig regenwater vaak niet aan, waardoor complete straten blank komen te staan.

Kunstgras waterdoorlatend

Kunstgras heeft van nature een goede drainerende werking. Gemiddeld laat kunstgras zo’n 60 liter water per minuut door. Royal Grass® kunstgras is voorzien van piepkleine gaatjes die ervoor zorgen dat het water weg kan lopen en niet op het gazon blijft staan. Bij een stevige bui slaat de grasmat het water tijdelijk op, waarna het geleidelijk in de grond zakt. Hierdoor komt het weer ten goede aan de natuur en voorkom je dat de riolering overstroomt.

Het is echter wel belangrijk dat het kunstgras op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat ook de ondergrond onder het kunstgras waterdoorlatend is. Als het water niet weg kan zakken of op de juiste manier wordt afgevoerd, komt het gevangen te zitten tussen het kunstgras en de onderlaag. Hierdoor ontstaan er plassen en kan het gazon gaan plooien.

De belangrijkste redenen voor wateroverlast in tuinen met kunstgras zijn:

  • Een ongeschikte ondergrond.
  • Geen of een slecht functionerende drainage.
  • Bestrating die afwatert in het gazon.
  • Onjuiste aanleg van kunstgras.
  • Geen of onvoldoende instrooizand.

Voorkom wateroverlast met kunstgras

Wij raden aan om jouw Royal Grass® gazon aan te laten leggen door één van de bij Royal Grass® aangesloten installateurs. Zij houden bij de installatie uitgebreid rekening met de afwatering. Wanneer de ondergrond van zichzelf niet waterdoorlatend is, kunnen onze installateurs een nieuwe onderlaag van bijvoorbeeld zand, granulaat of stabilisé storten. Ook kunnen zij een goed functionerend drainagesysteem onder het kunstgrasgazon aanleggen.

Wil jij kunstgras aanleggen op jouw balkon of dakterras? Met een zorgvuldige opbouw en goede drainage zorgt de officiële Royal Grass® dealer dat het regenwater weg kan lopen.

Bekijk ook eens

Royal Grass® fans vertellen

Kunnen wij jou helpen?

Vragen of opmerkingen?

Bel +31 413 71 29 07 of mail info@royalgrass.com en onze customer service staat je graag te woord.

Happy tuinliefhebbers!

Maak een foto van jouw Royal Grass® tuin en tag @royalgrassnlbe of gebruik #royalgrass.

Your compare list

Compare
Alles verwijderen
Vergelijken
0