Spring naar content

Wat is een goede ondergrond voor kunstgras?

Wat is een goede ondergrond voor kunstgras?

Voor de kunstgras ondergrond worden diverse benamingen gebruikt zoals onderbouw, fundering, grondwerk en ook de Engelse term sub base duikt regelmatig op. In principe gaat dit allemaal over hetzelfde. Voor het beste resultaat moet kunstgras op een ondergrond gelegd worden die: stabiel, draagkrachtig, egaal en voldoende waterdoorlatend is. De opbouw kan dan ook in sterke mate vergeleken worden met de ondergrond van sierbestrating. Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden. De “beste” is niet zo maar aan te wijzen, dat hangt ook af van het toekomstig gebruik en de huidige situatie van het grondbed. Onderstaand hebben wij de meest voorkomende ondergronden nader beschreven. (Indien sprake is van een bestaand gazon dient uiteraard eerst het bestaande kunstgras te worden afgegraven en afgevoerd.)

Kunstgras leggen op zand

In veel gevallen is voor een tuin een zandbed van geel cunetzand (bestratingszand c.q. stratenmakerszand) van 10 tot 15 centimeter voldoende. De dikte is afhankelijk van de lokale bodemgesteldheid. Op een slecht waterdoorlatende kleigrond zal bijvoorbeeld een iets dikkere laag moeten worden aangebracht dan op goed waterafvoerend zandgrond.

Het resultaat wordt bepaald door het goed laten inklinken van het zand zodat alle lucht uit het zandbed gaat, bijvoorbeeld door besproeien, en daarna goed aantrillen en uitvlakken. Vervolgens kunt u op dit zandbed het kunstgras aanleggen. Een zandpakket verzakt uiteraard wel eerder dan een steviger fundering van bijvoorbeeld puin of zandcement (zie volgende alinea’s).

Een iets duurdere variant is brekerzand. Het is eigenlijk geen zand maar grind dat fijn gemalen (gebroken) is tot zand. Door de hoekige vormen is het een stevigere ondergrond dan bestratingszand. Gebruik liever geen ophoogzand, dat is vaak niet waterdoorlatend genoeg.

Verharde ondergrond kunstgras

Een verharde ondergrond is een ondergrond die zwaarder belast kan worden door de toepassing van gebroken puin, ook wel meng granulaat of repac genoemd. Dit type fundering wordt ook gebruikt onder opritten en wegen. In dit geval bestaat de ondergrond uit 2 lagen, de onderlaag van gebroken puin en een dunne afwerklaag van zand om te egaliseren. Dikte van de puinfundering varieert tussen 8 en 15 cm, de afwerklaag tussen 2 of 4 centimeter. Deze ondergrond kunstgras is van toepassing als het zwaar belast gaat worden.

Een soortgelijke constructie kan ook gemaakt worden met lava (lavakorrels). Lava heeft als voordeel dat het licht is, dat kan bijvoorbeeld een voordeel zijn voor de aanleg van kunstgras op een dakterras c.q. in een daktuin. Het voordeel van lava is ook dat dit vaak besteld kan worden in een fijnere gradatie dan gebroken puin (bijvoorbeeld 0-8). Hierdoor kan de fundering uit een laag worden opgebouwd en afgewerkt. Indien je geen ervaring hebt met het maken van dit type fundering raden wij je aan een specialist in te huren.

Verder worden funderingsmaterialen aangeboden als ketelzand (afkomstig van elektrische centrales) en steagran (afkomstig uit hoogovens). Dit zijn materialen die door aannemers en specialisten gebruikt worden. De functionele waarde is veelal hetzelfde. Meer informatie kunt u het beste bij de leverancier inwinnen.

Kunstgras op zandcement / stabilisé

Een veel toegepaste fundering voor kunstgras leggen in met name België is zandcement of wel stabilisé. In deze kunstgras ondergrond wordt zand gemengd met cement. De verhouding tussen zand/cement is erg belangrijk. Indien er teveel cement wordt gebruikt is de stabilisé niet meer waterdoorlatend genoeg. Ook het aanbrengen en uitvlakken van de stabilisé is een lastige opgave. Het maken van een zandcement fundering is dan ook specialistenwerk. Goed aangelegd is dit wel een perfecte fundering omdat het niet meer verzakt en veel belasting aankan.

Heb je nog vragen? Wil je graag een afspraak maken met een Royal Grass® dealer voor prijzen en mogelijkheden? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Bekijk ook eens

Royal Grass® fans vertellen

Kunnen wij jou helpen?

Vragen of opmerkingen?

Bel +31 413 71 29 07 of mail info@royalgrass.com en onze customer service staat je graag te woord.

Happy tuinliefhebbers!

Maak een foto van jouw Royal Grass® tuin en tag @royalgrassnlbe of gebruik #royalgrass.

Your compare list

Compare
Alles verwijderen
Vergelijken
0